Orehovo olje in vpliv na kožo in lasišče

Že naše babice in prababice so v preteklosti poznale orehovo olje, njihove pozitivne učinke za telo,kožo in lase. Z leti se je nekoliko njegova prepoznavnost zmanjšala, vendar vse stremi k vedno večjemu ozaveščanju zdravih olj in uporabo tako v kozmetiki, zdravilnimi učinki blaženja in zdravljenja nekaterih bolezenskih simptomov in v kulinariki.  

Osnova kvalitetnega olja je način pridelave, saj je potreben posebni postopek hladnega stiskanja plodov in orehovo olje nastane ravno pri omenjenem postopku. Hladno stiskanje plodov, ohrani vse potrebne hranilne snovi, ki jih vsebuje orehovo olje, ohranijo se vse maščobe, ki so popolni vir zdravih maščob in olje z visoko vsebnostjo omega 3 maščobnih kislin, je koristno za naš organizem. Vsak postopek pridobivanja olj iz rastlinskega izvora, s pomočjo toplotnega vira, uniči kvaliteto in spremeni maščobe v tako imenovane trans maščobe, ki pa za nas niso dobre. 

V veliki meri se orehovo olje uporablja za nego kože in lasišča. Kadar je koža izsušena in izčrpana, je izvrstna terapija z orehovim oljem, njegova reakcija s kislinami na koži povzroči temeljito čiščenje, saj ima učinek vezanja kislin nase. Zaradi svoje strukture, ob stiku orehovega olja s kožo, nastane hladna reakcija v podkožju, kjer se maščobe pod kožo spojijo v alkalno spojino in pri temperaturi 36⁰ C razpadejo in se resorbirajo z izločanjem urina. Tako postane naša koža voljna, mehka in zdravega videza.

Že od nekdaj velja, da je orehovo olje najboljši preparat za zdrave, kvalitetnejše, mehkejše in gostejše lase. Ker je lasišče hladno, se orehovo olje zelo lepo absorbira, obnovijo se poškodovane lasne korenine, pospeši obnovo poškodovanih las, uničenih konic, vrne jim njihovo prožnost, voljnost in debelino lasu, prav tako pospeši izraščanje novih las. 

Veliki uporabljajo orehovo olje tudi po sončenju, saj kožo primerno navlaži in daje učinek daljše porjavelosti zaradi svoje specifične barve in strukture, le pazite se močnega sonca, da ne boste pretiravali.