Poceni elektrika lahko postane tudi del vašega doma

Najverjetneje za elektriko na mesečni ravni odštejete kar nekaj denarja. Po drugi strani pa bi lahko tudi na tem področju kar nekaj privarčevali, še posebej, če bi bili pozorni na nekatere malenkosti. Če vas torej zanima cenejša oziroma poceni elektrika, bodite pozorni na nekatera dejstva, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

Za začetek vam priporočamo, da pričnete dosledno ugašati luči. Da, poceni elektrika je namreč odvisna od prav vsake malenkosti v vašem domu, čeprav se na prvi pogled še zdaleč ne zdi tako. Luči ugašajte vedno, ko zapustite prostor. Pomembno je tudi, da čim bolje izkoristite dnevno svetlobo za osvetljevanje prostorov. Na takšen način lahko prihranite do kar 10 % električne energije. Slednje pa je seveda v veliki meri odvisno tudi od uporabe tipa žarnic.

Poceni elektrika tudi zaradi dobre izolacije doma

Sicer pa je poceni elektrika zelo odvisna tudi od učinkovite izolacije doma. Dobra izolacija sten in vsaj 15 centimetrska izolacija podstrešja namreč lahko bistveno vplivata na zmanjšanje porabe električne energije.

Vsekakor pa poceni elektrika narekuje tudi to, da redno preverjate tesnjenje oken in vrat. Na teh mestih namreč lahko nastajajo kar precej velike toplotne izgube.

Največja porabnika električne energije v gospodinjstvu

Se sploh zavedate, kako temperatura hladilnika in skrinje lahko vplivata na porabo elektrike v vašem domu? Morda ravno zaradi tega poceni elektrika ne more postati del vašega doma. Še več: hladilnik in zamrzovalnik v vašem domu predstavljata največje porabnike električne energije.

Posledično je ključnega pomena, da omenjeni napravi ne vzdržujete na preveč nizkih temperaturah. Optimalna temperatura hladilnika je med 4 in 5 stopinjami Celzija. Za zamrzovalnik pa je idealna temperatura nekje pri minus 18 stopinjah Celzija.

Omenili smo vam le nekaj izjemno pomembnih informacij, ki lahko privedejo k temu, da poceni elektrika postane del vašega doma. Na mesečni ravni morda pri položnicah ne boste občutili preveč razlike, a na dolgi rok zagotovo.