Sončne celice in avtomobilizem

Ko gledam v poletnih mesecih morje avtomobilov, ki se kopajo v soncu si ne morem kaj, da se vprašam kje so sončne celice. Torej zakaj se sončne celice ne pojavijo na avtomobilih, zakaj lahko vidim kamperje, ki imajo panele in sončne celice nameščene na strehi kamperja, nikjer pa ne vidim sončnih panelov in sončnih celic na strehah avtomobilov.

Ker meni bi bila ta namestitev popolnoma logična, seveda ne v obliki panela, temveč v neki tehnični rešitvi, ki bi jo morali ponuditi proizvajalci avtomobilov. Lahko bi to bile sončne celice v barvi ali pa sončne celice v obliki panela ki bi bil vkomponiran kot strešni element.

Zakaj pa se sprašujem, če sončne celice lahko pripomorejo v avtomobilski industriji? Zato ker vidim kako zelo se avtomobilska industrija trudi zniževati porabo goriva in menim, da bi lahko sončne celice pri temu bistveno pripomogle.

In ko sem tako razmišljala, sem se seveda sprehodila po svetovnem spletu in iskala ali se kje v avtomobilizmu pojavljajo sončne celice in seveda sem našla kar nekaj člankov na to tematiko. Toda tisto kar me je najbolj navdušilo je integracija sončnih celic v plastično armaturo.

Skratka če implementacija sončnih celic na zunanji skelet avtomobila predstavlja težavo zaradi različnih odrgnin, ki bi lahko tako prekinile električni tokokrog sončnih celic in posledično povzročile nedelovanje samega solarnega sistema, pa je po drugi strani integracija sončnih celic v armaturko popolnoma logično.

Ideja je zelo preprosta. Sončne celice bi proizvajalci namestili na armaturno ploščo, ki je zaradi velike izpostavljenosti idealno postavljena za maksimalno pridobivanje električne energije. Električna energija, ki bi se zbrala na ta način pa bi tako lahko napajala vse lučke in alarme v sami armaturni plošči. Več lučk in opozoril, ki bi se napajajo iz sončnih celic  pa bi pomenilo, da le te ne bi potrebovale več električne energije iz akumulatorja kjer pa se električna energija ustvarja z večjo obremenitvijo motorja. Manjša obremenitev motorja pa pomeni nižjo porabo goriva. Seveda v tem primeru govorimo o majhnem prihranku, toda v vsakem primeru bi sončne celice na letnem nivoju zagotovo uspele prihraniti kar nekaj denarja.