Pravljično vzdušje lahko pričarajo že same strešne kritine

Letošnji dopust sem preživela s fantom in psom na Pohorju. Tam je bilo veliko hišk, katerim je bile značilne enokapne strešne kritine. Te hišice so bile zares prikupne in prepoznavne za ta kraj, saj spominja na pravljično deželo. Ravno takšne strešne kritine so zelo premišljeno izbrane za ta kraj, saj je  takšna izbira zelo enostavna in praktična pri manjših stavbah kot so ravno takšni vikendi na Pohorju.

Strešne kritine takšne oblike omogočajo zelo dobro odvajanje deževnice in taljenje snega, ki ga tukaj dosti zapade v zimskih mesecih. Ta se lahko izdeluje iz različnih materialov, postopek same montaže pa je običajno enostavnejši in hitrejši v primerjavi z kakšno drugačno kritino. Enokapne strešne kritine zelo prispevajo k estetiki stavbi kot tudi naselju. Sicer sosednji vikend, zraven naše hiške, kjer smo mi počitnikovali, je bila ta zelo kockaste oblike, praktično brez kakršnekoli strehe. Res ne razumem kako in zakaj, so lahko to naredili. Kako jim je sploh uspelo dobiti dovoljenje za takšno gradnjo, saj zelo uniči estetiko, ker je njihova strešna kritina zelo kontrastna od ostalih vikendov v tem naselju, oziroma, praktično pri njih strešna kritina sploh ne obstaja. Ima pa tukaj vsak vikend (no razen tega enega) svoj izbor materiala, barve in teksture in tako strešna kritina doda vsakemu svojo unikatnost. Lastnika te hišice, kjer smo počitnikovali smo vprašali, kako je z vzdrževanjem takšno streho.

Pravi da je sila enostavno, saj večinoma gre vse hitro dol, in se listje, sneg in voda ne nabirata na strehi, zato je tudi manj dela in opravkov z streho. Prav tako sva malce komentirala okolico, in pa seveda tudi soseda, ki ima drugačno streho kot ostali. Ta pa nam je odgovoril, da danes niso več tako strogi, še posebej ne pri temu kakšne so strešne kritine, edino kar je, moreš še malce več doplačati. Nasmehnila sva se, saj sva končno stran od mestnega vrveža, in prav vesela sva bila, da sva prišla v takšno luštno naselje s pravljičnimi hiškami.

Pravljično vzdušje lahko pričarajo že same strešne kritine